Főoldal / Blog / vevőszerző weboldal / 7 weboldal tervezési tipp ha magadnak készítenéd a honlapodat

7 weboldal tervezési tipp ha magadnak készítenéd a honlapodat

7 weboldal tervezési tipp

Ebben a bejegyzésben megosztok veled 7 fontos weboldal tervezési tippet, ezeket érdemes alkalmaznod ha magadnak készítenéd a honlapodat

 

1. Válassz jól arculati szineket

A színek üzenetet hordoznak, az emberek alapvető érzéseket és tulajdonságokat társítanak hozzájuk. A választott szinek harmonizáljanak a tevékenységeddel és a marketing stílusoddal. Színpalettákat is összeállíthatsz, mondjuk a colourlovers.com-on, ez az én kedvenc oldalam erre a célra.

A Marketing kommunikáció: mi a márkád üzenete? cikkemben arról olvashatsz bővebben hogyan tudod ezt megvalósítani.

 

2. Maximum 2 féle betűtípust használj

A túl sok betűtípus káoszos, nem harmonikus felületet eredményez. A kézírásos, csicsás valamint talpas (serif) betűtípusokat legfeljebb címsorokhoz alkalmazd, mert hosszabb szöveg esetén nehezen olvasható, fárasztó, nem fogják elolvasni.

Használhatod ugyanazt az egy betűtípust különböző méretben és vastagságban folyószöveghez és címsorokhoz, ez is kiváló megoldás lehet.

 

3. Válassz a tevékenységedhez illő betűtípust

Komoly vállalkozáshoz (könyvelő, ügyvéd) ne válassz gyerekes, színes betűtípust, ez legfeljebb családi ovihoz vagy játszóházhoz jöhet szóba.

 

4. Ügyelj a kontrasztra - légy jól olvasható

  • Fehér háttérhez ne használj világos betűszínt, sötétebb háttérhez ne válassz feketét, olvashatatlan lesz. Bármilyen jó is az értékesítési szöveged, senki sem fogja elolvasni.
  • Ide tartozik még a betűméret kérdése is: ideális kontraszt esetén folyószöveghez - betűtípustól függően - használj minimum 16 pixeles méretet asztali nézeten (desktop nézet) és mobil nézeten egyaránt.

 

5. Használj üres tereket

Ne zsúfold tele az egész felületet felesleges elemekkel, valamint hagyj elegendő távolságot a szövegsorok között. Emeld ki a fontos tartalmat az üres terek alkalmazásával.

 

6. Tagold a szöveget

Az internetes olvasási szokásokat érdemes figyelembe venned, ha azt szeretnéd hogy a mondanivalód lényege eljusson az érdeklődőkhöz. On-line az emberek általában nem olvassák végig a teljes szöveget az első szótól az utolsóig. Szkennelve olvasnak, ami azt jelenti hogy a cím, majd az első pár sor után főleg a figyelmüket megragadó tartalmat fogadják be.

Ha összefolyik a hosszú szöveg, hamar elfárad a szem és az agy, ezért érdemes alkalmazni az alábbi elemeket:

  • Tagold a szöveget, használj rövid, 3-4 soros bekezdéseket
  • A szöveg ne legyen túl széles. Asztali nézet esetén maximum 65 karakteres sorokkal tervezz, természetesen ez függ a betűtípustól és a betűmérettől is, ez egy általános iránymutatás
  • Használj címsorokat, ezekhez alkalmazz nagyobb betűméretet, ügyelj a kontrasztra
  • A mondanivalódat pontozott vagy számozott listákba is rendezheted
  • Ne használj sorkizárt szöveget, rendezd inkább balra, ez is segíti az olvashatóságot
  • A fontosabb mondanivalódat emeld ki vastagabbra
  • Ne használj túl sok kiemelést, ha mindent kiemelsz, nem emelsz ki semmit

 

7. Használj kiváló minőségű és jogtiszta fotókat

A kis méretű, gyenge minőségű kép homályos, pixeles lesz, nem kelt professzionális benyomást.

Na de honnan szerezz jó képeket a honlapodra? A legjobb megoldás az, ha vannak profi fotós által készített saját képeid.

Ha ezekkel nem rendelkezel, akkor legális forrásból be kell szerezned a képanyagot. Nagyon fontos, hogy semmiképpen se a Google keresőből vagy mások weboldaláról tölts le fotókat, ez lopásnak számít és komoly jogi következményekkel számolhatsz miatta.

Sok színvonalas fotóletöltő oldalt találsz, akár fizetős, akár ingyenes megoldást keresel, ahonnan üzleti célokra is használható, hivatalos licensszel rendelkező szép képeket válogathatsz magadnak.

Személyes kedvencem a pixabay.com, itt rengeteg, gyönyörű, bárhol felhasználható ingyenes fotó közül válogathatsz. Nagyon jó a kucsszavas keresője is, magyarul is működik - igaz hogy az angol nyelvű keresés véleményem szerint valamivel hatékonyabb.

 

Természetesen sok más szempontot is figyelembe kell még vennünk weboldalkészítéskor, ebbe a bejegyzésbe most ennyi fért bele

A vevőszerző weboldalak 10 legfontosabb tulajdonsága cikkemben további fontos tudnivalókat osztok meg veled, érdemes ezt is elolvasnod.

Ha ezt a 7 weboldal tervezési tippet elkezded alkalmazni, már sokat tettél a felhasználói élmény növeléséért. Sokszor már ezzel el tudod érni hogy a látogatóid tovább maradjanak az oldaladon és több valós eladásod, több vevőd legyen mint annak előtte.

Jó munkát a weboldaladdal és ne feledd alkalmazni a fenti tanácsokat!